fredag 16 januari 2009

Min bil har kommit

Nu har den äntligen kommit, efter sju år och åtta bedrövelser - min alldeles egna Peuget 207!

Det har verkligen inte varit någon självklar och spikrak leverans. Bilen beställde jag den 23/12 2008, med löfte om att den skulle levereras till nyår. Jo, tjena mittbena...

I Belgien är bilplåtarna personliga och vi fick hämta ut dem själva inne i Bryssel. När man väl har ett original kan man be en skomakare (!) göra flera. Bilnumret och plåtarna kommer alltså att följa med mig och inte bilen i framtiden. Hade inte en aning om att det kunde fungera så.

fredag 9 januari 2009

- 13 grader kallt!

Det har inte varit så här kallt och så här mycket snö i Belgien sedan 1979 var det någon som sa igår. Idag är det ännu kallare, fast det har i alla fall inte kommit mer snö! Det är vackert ute. Klarblå himmel, snökristaller i träden och gnistrande snö på marken. Fast jag hade förstås hellre haft barmark. Innan vi flyttade hit berättade inbitna Waterloo-bor att här snöade det i princip aldrig och inte heller brukade temperaturen komma under noll. Jag gav bort min snöborste och bilskrapa till flyttgubbarna, med förklaringen att här i Waterloo skulle jag inte komma att behöva denna tingest... Tji fick jag. Vilket ödets ironi!

Igår var jag på föräldramöte på skolan. Femteklassarna ska göra ett projektarbete under våren och nu skulle föräldrarna informeras ordentligt. Det var inte föräldrarnas projektarbete sa de (...) men vi förväntades pusha våra barn så att det kontinuerligt arbetade med projektet under hela våren. Bland annat uppmanades vi att anordna ett par helgträffar där de projektarbetande barnen kunde träffas och arbeta tillsammans Bibliotekarien gav barnen möjlighet att stanna efter skolan en eftermiddag i veckan för att "forska" seriöst. Inget trams och lek inte. Ord och inga visor minnsann.

Sedan fick jag köra en mamma till till tåget och en annan till bilverkstaden. Inte långa avstickare, men bra övning för mig. Känns skönt med en bisittare som kan dirigera en i trafiken.

Fick precis ett telefonsamtal om att min bil inte kommer förrän nästa vecka. Verkligen uruselt! Det betyder att de nästan haft en månad på sig att rulla bilen från ett Belgiskt lager hit till Waterloo. Man kan bli förbannad för mindre! När jag köpte bilen sa de att det skulle ta ett par dagar och nu har det snart tagit fyra veckor. Då kunde jag ju lika gärna ha beställt en med den färg jag ville ha, för det skulle inte ta längre tid. Jag som ville ha en lite glad färg som röd, gul eller grön i stället för gråblå som det blev nu!

För övrigt känns det som att jag har bomull mellan öronen. Jag är så otroligt trött! Det är slitigt att flytta från ett land till ett annat. Fortfarande massa papper som inte är i sin ordning:
  • Skattemyndigheten säger att vi fyllt i vår flyttanmälan på fel blankett.
  • Den automatiska dragningen av hyran på det belgiska kontot fungerade inte denna månad då min makes första lön inte dyker upp förren i slutet av den här månaden.
  • Registreringsplåtarna till bilen har inte kommit.
  • Våra id-kort har inte kommit.
  • Min makes fantastiska extra sjukförsäkring har upphört i och med flytten.
  • Våra husförsäkring är inte riktigt i sin ordning, för vi vet ännu inte om larmet vi har är godkänt ur försäkringshänseende.
  • Vår hyresvärd har inte dykt upp trots flera mail och samtal. Vi har halvstopp i köksavloppet, vattnet i kranarna är skållhett (85 C), ett handfat är sprucket och en gammal vattenläcka är inte färdigåtgärdad.

Det är verkligen toppen allting...


tisdag 6 januari 2009

Snö, aarswormen och ID-nummer!

Igår var ungarna på sin första skoldag och jag fick skjutsa dem till skolan trots mardrömmar och svettningar. Är det då inte ödets ironi att det för första gången på evigheter slår till och blir snökaos i Belgien samma dag??? Folk har inte sett snö på åratal - och så blir det fullständigt trafikkaos! Jag körde till skolan 2 km bort på 35 minuter och ettans växel. Säger väl en del om hur väl trafiken flöt... Ja, det gick i alla fall inte för fort. Men å andra sidan var det inte heller enkelt att ta sig fram på sommardäck. Känner mig stolt över att ha tagit mig fram och tillbaka till skolan TVÅ gånger den dagen. Som svensk blir man ju knappast imponerad eller skrämd av snömängden annars, men här i Waterloo är det tydligen mycket ovanligt med snö. Att den sedan kommer i en sådan mängd och dessutom ligger kvar är sensation.

Igår fick jag lära mig vad springmask heter på engelska och nederländska - pinworm respektive aarswormen... En av ungarna hade "kli i rumpan" och det bar sig inte bättre än att vi kunde identifiera springmask. Suck! Så var det då dags att leta reda på ett apotek och fråga efter medicin. Jag sökte efter engelsk översättning av springmask på nätet, men det hjälpte föga när jag sedan pratade med personalen på apoteket - som givetvis pratade franska. Men jag tror att jag lyckades få rätt medicin och kunde själv hjälpligt läsa bipacksedeln på holländska.

Idag är det ännu kallare, - 10 gader kallt och vi har varit på kommunen för att hämta ut våra nya identitetshandlingar. Tji fick vi. Men vi har fått våra nya id-nummer i alla fall, så jag hoppas att jag nu kan registrera min nyinköpta bil - en Peugeot 207 automat. Att det inte blev en större bil beror på trängseln i trafiken. Det är inte utan ansträngning man kör en stor bil genom "city".

lördag 3 januari 2009

Rea i Waterloo

Var på min första rea nu på eftermiddagen. Fick under en middag i går kväll reda på att man bara har rea två gånger om året i Belgien (det är tydligen lagstadgat). Den första rean startar den 3:e januari - det vill säga idag! Det var jättemycket folk och nog kan man fynda under rean om man bara vet vad det är man letar efter. Vi köpte fyra par skinnskor och de var faktiskt riktigt fina och i alla fall 30 % billigare än igår. Det känns som att det finns ett större och mer kvalitativt skoutbud här i Belgien än i Svergie. Kul att som omväxling få se lite andra skomärken och modeller.

Har handlat mat på DelHaize. Kan konstatera följande:
  • Smörpaketen som ska motsvara våra Bregottpaket är bra på 250 g! Säger antagligen något om belgarnas smörgåsvanor? De kanske inte har smör på mackorna? Inte så mycket i alla fall... I Sverige skäms vi inte när vi ställer fram ett 600 grams Bregottpaket på bordet. Säger kanske mer om våra egna smörvanor?
  • Färsk mjölk och grädde är lite udda produkter som man här bara ägnar EN ynka liten kyldisk på max 80 centimeters bredd i en stoor mataffär. Man kan ana att belgare ändå dricker mjölk, men då mjölk som är behandlad så att en kan stå på skafferihyllan i månader - i rumstemeratur alltså! Dessa produkter ägnar man i stället hyllmeter. Verkar inte vettigt ur mitt perspektiv, men är tydligen fullständigt normalt i den här delen av världen.
  • Clementiner är inte samma sak som mandariner (här heller..)
  • Chokladhyllorna dignar av frestelser! Är man som jag chokladnörd och redan sedan tidigare är helt såld på Belgisk chokad är det verkligen svårt att låta bli att köpa något. Jag gilla Côte d’Ors choklad och även om chokladen för övrigt inte är särskilt billig här, så är just denna choklad betydligt billigare än i Sverige.
  • Vi glömde att ta med oss en påse att ta alla matvaror igen. Men den här gången tömde min man en skopåse och kände sig riktigt klurig. Vi har förstått att de flesta har med sig egna shoppingkorgar, väskor eller påsar när de handlar mat här i Waterloo. Det är bara dumma svenskar som betalar för nya plastpåsar varje gång de går och handlar... Fast det förstås - i Sverige använder man ju plastpåsarna till soporna sedan. Här köper man visserligen sina soppåsar i matbutiken och betalar mellan 0,6 - 0,9 Euro per syck för dem. Men inte i kassan. Nä, här köper man sina soppåsar i rulle - DYRT - men då har man samtidigt betalat sin sophämtning. Man betalar alltså för sin sophämtning i propotion till hur mycket sopor man producerar. Smart va?!
Är tämligen mör efter gårdagens strapatser, då jag inte kom i säng förrän efter kl 02.30. Aggerade som "fyllechaffis" för första gången i mitt liv. Tja, så fulla var väl inte mina passagerare... (min man och våra barn), men jag fick minsann avstå från det mesta i alkoholväg under hela den goda middagen. Snyft! Jag har förstås en del att betala igen med tanke på att jag varit utan körkort under 22 körkortsmöjliga år... Tur att jag tog körkort 12 dagar innan vi kom hit. Otur att jag inte haft körkortet längre.

torsdag 1 januari 2009

Min första blogg från Waterloo

Nu har familjen landat i Waterloo. Vi har precis haft våra första nätter i huset och det känns okej. Fortfarande är det dock VÄLDIGT mycket papper och praktiska detaljer som måste fixas. Det är inte klokt så mycket tid, ork och tålamod som krävs för att ro detta projekt i land. Jag känner mig ambivialent till hela utlandsprojektet, men nu är vi i alla fall här.

Jag har redan upptäckt massor under bara några få dagar:
  • Alla pratar ett helt obegripligt språk - franska - och alla pratar definitivt INTE engelska
  • Alla belgare har bara tänt i max ett rum åt gången och har vrååååålfula fördragna spetsgardiner i varenda fönster.
  • Julen är definitivt grön i Waterloo. Jag har sett små fina förnsterlådor med penseer och andra sommarblommor...
  • Belgien är ett mecka för öl, choklad och matälskare. Mataffärerna är otroliga kullinariska upplevelser.
  • Rusningstrafik i Waterloo är inte kul, men ännu värre är den i Anderlecht! Trafikregler tolkas mer som förslag och det är med en kamikazepilots dödsförakt man kastar sig ut mellan bilarna. HJÄÄÄÄLP, jag fattar inte hur det ska gå när jag ska ge mig ut i trafiken. Måste förstås hitta en bil först. Hoppas att det tar lååååååååååååååååååång tid...
  • Efter tre dagar i Belgien känns IKEA redan som räddningen. All ost är färdigskivad i affärerna och skivorna är jättetjocka. På IKEA finns Wästgötaklosterost som man kan använda sin gamla hederliga osthyvel på alldeles själv.

För övrigt har vi äntligen fått igång vårt internet (men tyvärr inte min egen jobbdator som inte vill logga in mig) och vår hemtelefon är inkopplad. Jag har inte hunnit skaffa mig ett Belgiskt mobilabonemang ännu. Dröjer nog till januari innan jag hinner fixa det.