lördag 3 januari 2009

Rea i Waterloo

Var på min första rea nu på eftermiddagen. Fick under en middag i går kväll reda på att man bara har rea två gånger om året i Belgien (det är tydligen lagstadgat). Den första rean startar den 3:e januari - det vill säga idag! Det var jättemycket folk och nog kan man fynda under rean om man bara vet vad det är man letar efter. Vi köpte fyra par skinnskor och de var faktiskt riktigt fina och i alla fall 30 % billigare än igår. Det känns som att det finns ett större och mer kvalitativt skoutbud här i Belgien än i Svergie. Kul att som omväxling få se lite andra skomärken och modeller.

Har handlat mat på DelHaize. Kan konstatera följande:
  • Smörpaketen som ska motsvara våra Bregottpaket är bra på 250 g! Säger antagligen något om belgarnas smörgåsvanor? De kanske inte har smör på mackorna? Inte så mycket i alla fall... I Sverige skäms vi inte när vi ställer fram ett 600 grams Bregottpaket på bordet. Säger kanske mer om våra egna smörvanor?
  • Färsk mjölk och grädde är lite udda produkter som man här bara ägnar EN ynka liten kyldisk på max 80 centimeters bredd i en stoor mataffär. Man kan ana att belgare ändå dricker mjölk, men då mjölk som är behandlad så att en kan stå på skafferihyllan i månader - i rumstemeratur alltså! Dessa produkter ägnar man i stället hyllmeter. Verkar inte vettigt ur mitt perspektiv, men är tydligen fullständigt normalt i den här delen av världen.
  • Clementiner är inte samma sak som mandariner (här heller..)
  • Chokladhyllorna dignar av frestelser! Är man som jag chokladnörd och redan sedan tidigare är helt såld på Belgisk chokad är det verkligen svårt att låta bli att köpa något. Jag gilla Côte d’Ors choklad och även om chokladen för övrigt inte är särskilt billig här, så är just denna choklad betydligt billigare än i Sverige.
  • Vi glömde att ta med oss en påse att ta alla matvaror igen. Men den här gången tömde min man en skopåse och kände sig riktigt klurig. Vi har förstått att de flesta har med sig egna shoppingkorgar, väskor eller påsar när de handlar mat här i Waterloo. Det är bara dumma svenskar som betalar för nya plastpåsar varje gång de går och handlar... Fast det förstås - i Sverige använder man ju plastpåsarna till soporna sedan. Här köper man visserligen sina soppåsar i matbutiken och betalar mellan 0,6 - 0,9 Euro per syck för dem. Men inte i kassan. Nä, här köper man sina soppåsar i rulle - DYRT - men då har man samtidigt betalat sin sophämtning. Man betalar alltså för sin sophämtning i propotion till hur mycket sopor man producerar. Smart va?!
Är tämligen mör efter gårdagens strapatser, då jag inte kom i säng förrän efter kl 02.30. Aggerade som "fyllechaffis" för första gången i mitt liv. Tja, så fulla var väl inte mina passagerare... (min man och våra barn), men jag fick minsann avstå från det mesta i alkoholväg under hela den goda middagen. Snyft! Jag har förstås en del att betala igen med tanke på att jag varit utan körkort under 22 körkortsmöjliga år... Tur att jag tog körkort 12 dagar innan vi kom hit. Otur att jag inte haft körkortet längre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv gärna en kommentar, Jag är alltid så nyfiken på vem som varit här! :-)