onsdag 29 juli 2009

Högsta vinsten

Makens lönekonto är påfyllt igen - hurra! Inte av mina snälla föräldrar som erbjöd sig att låna ut pengar, utan av arbetsgivaren själv! Phuuu. Då kan man alltså betala hyran den här månaden också. Hyrorna i Waterloo är förresten rena ockern. Själva betalade vi en tredjedel för boendet när vi ägde vårt hus, trots att vi amorterade ett antal tusen varje månad. Ändå behöver belgarna inte själva skatta en endaste Euro för sina hyresinkomster. Dessutom vekar man som hyresgäst vara mer eller mindre rättslös. Det är som en enda lång stor lång fasa, att vänta på hur stor "straffavgift" man får när man lämnar huset. För att hyresvärdarna inte ska missa en endaste Euro i inkomst ser de till att du som hyresgäst deponerar minst två (men ganska ofta även tre) månadshyror under tiden du bor i huset. På så sätt kan de vara säkra på att kunna ta betalt för minsta lilla slitage i huset när du lämnar det. Men vad betalar man hyra för då kan man ju undra - om inte slitage och underhåll ingår? Bara belgarna verkar känna till det väl förborgade svaret... Själv svettas jag över minsta lilla fläck, färgflaga eller spikhål. Men man måste väl för fasen få BO i huset, inte bara betala för det?

Vad är det mer som kostar när man bor "hemifrån" Sverige? Jo, maten. Maten är dyr - jättedyr om man inte tänker sig för. Det är lätt att tycka att matinköpet inför morgondagen inte var så dyrt (bara 73 Euro), då den där nollan (1 Euro ungefär lika med 10 SEK) faller bort från motsvarigheten i SEK. Hade någon tala om för en att maten kostade 730 SEK, ja då hade man ju i alla fall hajat till.

Några exempel på saker som är dyrt här:
1 liter färsk mjölk ___________ 1,39 Euro = 15 SEK
½ kg kaffe ________________ 4,59 Euro = 49,80 SEK
250 g bordsmargarin/smör ___ 2,39 Euro = 25, 90 SEK
500 g smör________________ 3,99 Eur0 = 43,30 SEK
1 st Avokado_______________ 1,29 Euro = 14 SEK
300 g frusna hallon __________1,99 Euro = 21,60 SEK

Priserna är hämtade från mitt inköpskvitto idag och omräknade med hjälp av dagens växelkurs (1 Euro = 10,85 SEK).

Bilförsäkringen är en annan sak som kostar mycket här. Jag betalar 1100 Euro ( = 12.000 SEK) för min bilförsäkring (Peugeot 207) i år! Beror naturligtvis på risken att råka ut för något, som tycks vara ganska stor om man tittar på priset. Hugga! Två skadefria år hade inneburit 24.000 SEK på banken annars. Bensinen är också dyr. Jag tankade bensin till ett literpris på 1,39 Euro (15 SEK) här om dagen, men jag antar att priset ligger ungefär som i Sverige. Men det blir ganska mycket pengar i tanken när man kör stadskörning hela tiden. Tyvärr drar min lilla automatväxlade bil över litern per mil. Suck.

Nytillkomna utgifter som vi inte hade i Sverige är till exempel ungarnas skollunch (200- 250 Euro i månaden under terminstid), skolmateriel (ca 300 Euro/läsår), dricks till frisörer (!), brandmän (!!) postutdelare (!!!) mm.

Största avkallet vi gjort som familj är dagstidningen, tv-kanaler på svenska och HALVA MITT JOBB (som svider absolut mest, åtminstone för mig!).

SÅÅÅ - nog fasen kostar det att vara på topp alltid! Vi blir inte rika på pengar, men vi blir rika på erfarenheter!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv gärna en kommentar, Jag är alltid så nyfiken på vem som varit här! :-)