Röd och vit Federweißer |
Federweißer smakar lätt uppfriskande, pärlande och sött. Allt eftersom jäsningen fortskrider blir drycken mörkare och mindre söt. I allmänhet är Federweißer tillverkad av gröna druvor. När den tillverkas av röda druvor kallas drycken i stället för Federroter eller Roter Rauscher. Federroter är mindre vanlig än Federweißer. Jag har smakat båda sorterna och kan omöjligt avgöra vilken som är bäst. Men de är verkligen supersmarriga båda två! :-)
På grund av den snabba jäsningen kan Federweißer inte lagras någon längre tid och man måste dricka upp den inom ett par dagar efter inköp. Eftersom kolsyra ständigt produceras på grund av jäsningen, kan flaskorna inte förseglas lufttätt, utan har ett genomsläpplig lock (flaskorna skulle explodera annars). Flaskorna lagras sedan i upprätt läge för att kolsyran hela tiden ska kunna strömma ut från flaskan.
Beroende på tidpunkten för skörden av druvorna, är Federweißer bara tillgänglig från början av september till slutet av oktober, och serveras i allmänhet tillsammans med salt mat. Den klassiska kombinationen är Federweißer och Zwiebelkuchen (typ lökpaj), men även Federweißer och kastanjer är populärt. (Info hämtat från Wikipedia)
PROVA om ni får möjligheten!!!
Spännande, det ska jag prova om jag får tillfälle!
SvaraRaderaJag är ju ingen vindrickare direkt. Men jag har faktiskt en flaska Federweißer i kylen!! Det är en av de få viner jag gärna dricker.
SvaraRaderaDet blir 1-2 flaskor varje höst.
Prost!
Prost! :-)
RaderaMums! Det var verkligen gott!
SvaraRaderaJa, visst var det!
Radera