torsdag 3 oktober 2013

Strasbourg & Haguenau

Idag drog jag, maken och sonen till Frankrike över dagen. Det är bara dryga två timmars bilfärd för att hamna i Frankrike, ett land och en kultur som vi lärt oss att uppskatta mer och mer.
Första stoppet var i Haguenau, en stad i östra Frankrike och tillhör departementet Bas-Rhin. En liten, liten stad visade det sig. Där tog vi morgonkaffet och en alldeles färsk croissant. Helst hade jag velat käka bakelser, men maken och sonen lyckades med våld stoppa mig.
På caféet satt världens fulaste lampa i taket. Den stack verkligen ut kan man väl säga, då det mesta av inredningen annars gick i stilen art déco.
Därefter bar det av till Strasbourg. En otroligt spännande och vacker stad.
Jag tycker fortfarande att deras spårvagnar är det häftigaste jag sett.
När det blev dags för lunch åt jag och maken en linsröra med långkokt fläskkött (typisk mat från Alsace). Det smakade betydligt bättre än det såg ut kan jag meddela, men det var inte utan anledning jag kastade lystna blickar på sonens hamburgare med stekt potatis. Utseendemässigt vann hamburgaren måste jag medge.
 V fortsatte sedan att vandra runt i staden. Det var fint väder men kallt!
På ett ställe stannade vi till och tittade på en stenläggare, som med stor yrkesskicklighet och vana händer stenbelade delar av ett torg. Både maken och jag hade svårt att slita oss från "underhållningen".
 På ett annat ställe gick vi in i en makalös ostbutik. Ni kan säkert föreställa er doften. Jag ville köpa Comté-ost, som är min absoluta favorit, men ett par rika ryssar höll show inne i butiken och det blev liksom aldrig vår tur. Så jag fick gå därifrån tomhänt.
 Maken kläckte idag sitt första egna Ernst-inspirerade uttryck: - Det är skööönt att klappa en tall... Så sonen var tvungen att testa han med. Ser ju inte obehagligt ut i alla fall. ;-)
Sedan var det dags att hämta bilen i parkeringshuset. Vill bara visa hur fiffigt de har löst märkningen av lediga/upptagna parkeringsplatser - lamporna i taket. Det underlättar onekligen när man kör runt och letar en ledig plats. Röd lampa = upptagen, grön lampa = ledig, blå lampa = ledig handikapplats.
På hemvägen stod det milslånga rader av lastbilar längs med motorvägen. Vi undrade om det berodde på någon strejk eller så. Men efter att vi hade passerat gränsen mellan Frankrike och Tyskland upphörde köerna plötsligt. Och det var då vi kom på det. I Tyskland får man inte köra lastbilar på motorvägarna på helgdagar - och idag är det helgdag i Tyskland!
Ja, det var vår lilla tripp idag. Finns såklart massor att berätta, men jag ska inte trötta ut er. Nu blir det franska pajer, ostar, korvar och bröd som kvällsmat. :-)

5 kommentarer:

 1. Gah vad avis jag blir, en "liten tripp till Frankrike", bara sådär. Och ostbutiken... mums!

  SvaraRadera
 2. Åååå Strasbourg! Jobbade i Nancy under en period i ungdomen, då åkte vi ibland dit. Ser lika fint ut som jag minns det. Tack för påminnelse om ett resmål att sätta upp på listan!

  SvaraRadera
 3. Härlig stad Strasbourg verkar vara :) Dit måste jag också hitta någon dag.. I Täby Centrum där har de i det nya garaget också börjat med de lamporna i taket, som du skriver, så mycket enklare när man letar parkeringe.

  Hoppas du får en härlig helg // Eva

  SvaraRadera
 4. Tack för att vi fick följa med på en så n härlig utflykt till ställen vi antagligen aldrig kommer att besöka! Synd på osten!

  SvaraRadera
 5. Wohooo - det där lät ju inte helt fel. Ta en tripp till Frankrike!! Vi flyger dit på onsdag och det längtar jag GALET till. Vilken lyx att ha bilavstånd dit. Härligt!
  kram
  Fia

  SvaraRadera

Skriv gärna en kommentar, Jag är alltid så nyfiken på vem som varit här! :-)