tisdag 14 maj 2013

Nytt fynd!

Jag har på en auktion ropat in en en lampa från Augarten, en känd porslinstillverkare i Österrike. Porslinsfabriken är den andra som etablerade sig i Europa (1744) efter Meissen (1719). Porslinet håller mycket hög kvalitet och är handmålat. På något vis tyckte jag om att lampan såg så skir och romantisk ut och jag har länge passivt sökt efter en vacker lampa med porslinsfot. Nu ramlade jag över den. Visst är den fin?
Till och med skärmen i siden är handmålad. Och vad kostade den då? Jag fick betala 850 DKK. Storleken på lampan stod inte i beskrivningen på nätet, men jag antog att den var ganska stor. Efter ett mail till auktionsfirman fick jag veta att lampan var ca 70 cm hög inkl. skärm. Toppen! Precis vad jag hade hoppats på.

Ett annat mail jag skickade till porslinstillverkaren fick följande svar:

Sehr geehrte Frau NN,
 
vielen Dank für Ihre Anfrage, die Lampe haben wir nach wie vor in unserem Sortiment.
Dieses Dekor ist ein Alt Wiener Blumendekor und nennt sich Lichtenstein und ist ca. um 1750 entstanden.
 
Der Preis dafür:
 
Lampenfuß                   910 773 5730    € 2.943,00.-
Schirm bemalt               030 047 5730    €    727,00:-
Schirm unbemalt           030 047 0010    €    498,00.-

Für Fragen stehe ich Ihnen gerne zur Verfügung. Ich hoffe, ich konnte Ihnen behilflich sein und würde mich freuen Sie Weiter betreuen zu dürfen.
 
Man behöver inte fatta så mycket tyska för att förstå att lampan är DYR om man köper den ny... Prismässigt känner jag nu att jag har verkligen gjort ett FYND och betalar nu med glädje frakten till Tyskland på lika mycket som lampan kostade! Jag har alltså köpt begagnad (men välbehållen) lampa för ca 2000 SEK i stället för att betala dryga 30.000 SEK för en ny.  :-)

2 kommentarer:

  1. Alltid lika roligt när man kan fynda rejält! Snacka om kap - och en fin lampa är det.
    Lika glad blev loppisfyndade porslin för 10 Euro. Kom hem och upptäckte att det var Villeroy & Boch och att allt tillsammans var värt ca 90 Euro. Det höjer humöret! ;-)

    SvaraRadera
  2. bRAAA JOBBAT!

    DEN VAR JU UNDERBART VACKER!

    SvaraRadera

Skriv gärna en kommentar, Jag är alltid så nyfiken på vem som varit här! :-)