lördag 21 september 2013

Känns lite bättre

Ja, det gör det faktiskt - på hundfronten. Jag har fått åtskilliga bevis på att Sid åtminstone utvecklas i rätt riktning med tanke på hans skällande. Här om dagen såg jag nästan ett helt Cesar Millan-program innan han gav upp sitt första skall. Bara en sådan sak! I våras tänkte jag titta på ett program som handlade om hur man hanterar skälliga hundar, men fick avbryta för att Sid skällde så högt att jag inte hörde vad de sa på tv:n... På hundskolan sköter han sig också exemplariskt. Det går framåt, även om det är en bit kvar.

Även Leo har gjort sitt bästa för att imponera på sin nya matte. De senaste tvättarna och trimningarna har gått mycket, mycket bättre. Igår till och med stönade han lite av njutning (precis som Buzz gjorde) när jag schamponerade och masserade honom. :-) Då kände jag mig lite bättre till mods. Det är inte kul med en liten hund som skriker som om det vore på liv eller död. Ännu så länge är det inte några trimningar med stor precision, men även jag blir bättre och bättre. Dessutom vill jag alltid sluta när det känns bra och då kan det ju hända att det finns lite ludd kvar någonstans. Men det gör ingenting, för både Leo och jag känner oss nöjda.

På "utvecklingsfronten" står nu bättre hundmöten och bättre "koppelföring". Sid och Leo kan jaga upp varandra inför vissa (inte alla) hundmöten. Jag måste få tips och råd på hur jag tidigt kan avleda deras uppmärksamhet. När Leo blir upphetsad kan han dessutom "hänga sig" i kopplet för att komma fram fortare. Jag har fått tipset att bara stanna, vänta på att kopplet slaknar och sedan gå vidare. Och visst, jag ser en skillnad, men det går långsamt. Dessutom känner jag ibland att mitt (och Sids) tålamod tryter för det är inte alltid man har tid att stanna och invänta slakt koppel 50 gånger på 100 meter...

5 kommentarer:

  1. Det med att han hänger sig i kopplet hade jag problem med min äldsta hund, så jag fick en toppen övning.
    Man kopplar hunden går ut på gården(eller börjar inne beroende på utrymme och störningen) man visar hunden att man lägger en godis i en skål och lockar med hunden därifrån(ja man får använda godis). Sen går ni sakta närmare skålen och direkt han börjar dra så stannar du provar att vänta ut men har man inte tålamod så kan man första gångerna peta på hunden eller prata med den och direkt den tittar mot en så berömmer man med rösten(om man inte använder klicker) och belönar med godis.
    Smart är att man backar om hunden börjar gå mot en så man inte kommer närmare skålen. Sen fortsätter man gå igen och gör om och gör om och försvårar.
    Men när hunden tittar på dig istället för att gå till skålen så kan du ge ett varsågod så han får gå till godis skålen, sen lägger ni i en ny godis och börjar om.
    Godare sak i skålen kanske kräver godare godis som belöning. Sen kan man göra samma med en hund som sitter där eller en leksak eller att gå mellan flera skålar, det är svårt.
    Men snart lär sig hunden att när det tar stopp i kopplet då ska jag vända mig om (min har lärt sig att tar det stopp så ska han komma och gå vid min sida).
    Förstod du? Hoppas det är någonting som kan fungera för er :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tusen tack för tipset! Jag tror jag fattar principen. Ska försöka träna med bara Leo ett par gånger för att se vad som händer. Sid "hänger" aldrig. Knappt ens drar (om han inte blir väldigt exalterad av Leo). Sid hatar drag i kopplet och reglerar det själv. Faktum är att HAN lärt mig att inte dra, genom att själv stanna... Så även hundar kan tydligen träna sina mattar. ;-)

      Radera
    2. Klart även hundarna tränar oss mattar :) Mina är oxå väldigt olika någon vill hänga jämt någon tycker sånt är obehagligt och gör det bara inte. Sen märker jag att kring 1 års ålder måste de prova att se om de kan komma fram till allting spännande lite fortare så då blir det mer ensam promenader för träning igen :) Jag varvar mycket med ensampromenader för pojkarna speciellt i ung ålder så de lär sig rätt och jag slipper ha en flock hundar som drar åt alla håll på våra promenader :)
      Lycka till med träningen och uppdatera hur det går för er :)

      Radera
  2. Heja! Kul att höra att det går så bra m Sid o Leo. Skulle själv gärna höra om det är ngt särskilt du gör för att få Leo att gilla bad resp klädselpåtagning, som tips för Bingo.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om jag ska vara ärlig så vet jag ju knappt hur andra gör med sin tvättning och trimning... Men jag har trimmat mina hundar sittandes på golvet. Jag lägger ut en handduk på badrumsgolvet och alla mina hundar har tyckt att det varit mysigt att gå och sätta sig på handduken. Sedan har jag låtit dem ligga ner i början, för av någon anledning verkar de känna sig tryggare då. Och när det sedan behövs så "lyfter jag upp dem" så att de står. Funkar bra för hundarna, men nu skulle jag nog också kunna börja med ett trimbord. Det är lite jobbigt att sitta på golvet. Trimtid: Max 5-6 min (troligen kortare)

      Tvätta hundarna gör jag i badkaret, med en antihalkmatta liggandes i botten. Handvarmt (inte ljummet) vatten från handduschen och masserande schamponering. Brukar uppskattas! Jag brukar se till att hunden inte blir kall under schamponeringen utan att han hålls varm med massage och ibland får duschstrålen därför spruta på den delen där jag inte schamponerar för tillfället. Partiell schamponering alltså. Tvättid: ca 2-3 min (tror jag)

      När det gäller kläderna vet jag inte heller om jag gör något speciellt. Alla hundar har vart lätta att klä på. Sid är den som fortfarande inte gillar att ha kläderna på, men han protesterar inte när man klär på honom. Jag kan föreställa mig att vissa hundar inte gillar att få "tröjan" över huvudet, men mina har stoppat in huvudet själva med hjälp av lite godis som som erbjuds genom att jag stoppar handen genom halsöppningen och ger dem godis på andra sidan. På så sätt är det lätt att dra kläderna över huvudet. Leo (och Buzz) gillar att stå själva när de ska bi påklädda, Sid sitter gärna i famnen.

      Jag tror att det är viktigt att liksom känna in vad hunden tycker är okej och anpassa sina metoder lite efter individen. Själv tycker jag att alla metoder är bra utom de dåliga. :-)

      Lugnande röst, långsam och metodisk... Tja, det är väl så jag brukar vara hoppas jag. Och att jag ibland kan låta vissa moment ta längre eller kortare tid beroende på dagsform på hunden (och mig själv). Bättre att sluta på topp varje gång, än att alltid driva igenom sina principer. :-)

      Radera

Skriv gärna en kommentar, Jag är alltid så nyfiken på vem som varit här! :-)