tisdag 26 maj 2009

Supercell!

Igår kväll satt jag och maken ute i trädgården fram till klockan elva på kvällen. Det var otroligt varmt och skönt och vi ville liksom aldrig gå in. I stället satt vi och drack kaffe, pratade, kollade grejer på nätet (med datorerna i knät) och insöp den belgiska sommarnatten. Senare på natten vaknade vi plötsligt av ett otroligt häftigt oväder. Det blåste orkan, vräkte ner med regn och det åskade i stroboskoptakt!!! Det var som värsta discot. Vi har ALDRIG sett eller upplevt ett så häftigt oväder tidigare och blev ganska obehagliga till mods. Vi försökte räkna ut var det var säkrast att sitta om åskan skulle slå ner i huset och enades om trappan där inga elkontaker finns (inte ens som naturvetare lyckades vi reda ut risker, sannolikheter osv), så där satt vi tills ovädret dragit över. Fast egentligen är ett stenhus som vi bor i bland det säkraste man kan befinna sig i. Säkrare är i princip bara Faradays bur, som bilar eller flyg t ex. Men när det gäller fordon finns alltid risken med drivmedelsexplosioner.

Idag gick det att läsa i de Belgiska tidningarna om att ovädret orsakades av en supercell. När ovädret drog fram registrerades 15 000 blixtar (!!!) och på vissa ställen hade hagel stora som tennisbollar slagit hål på tak och bilar.

En supercell beskrivs som följer: A supercell thunderstorm is defined as a thunderstorm containing a deep, continuously rotating updraft...technically known as a mesocyclone. These thunderstorms can last for hours without weakening...and can produce large swaths of damaging wind, hail, and torrential rain. Roughly 30% of all supercell thunderstorms produce tornadoes. (...) The air at the surface must be very warm and moist, which increases buoyancy and allows for the formation of a strong updraft. Wind speeds must increase considerably from the surface to the 6km level, which allows for adequate "tilting" of the updraft. If wind speeds do not increase, precipitation will fall directly into the updraft, which in turns weakens the storm. Finally, the wind direction must gradually veer with height...which allows for the necessary rotation to produce a mesocyclone.

Här hittar du några fantastiska bilder på fenomenet och här en film och här ännu en. Håll med om att det är fascinerande?! Mest glad är jag över att vädret drog över på mindre än en halvtimme och att själv åsknedslagen höll sig på någon/några kilometers avstånd. Vi var troligen bara i utkanten av ovädret och det räckte mer än väl kan jag lova. Vi är nu en erfarenhet rikare och i efterhand är det ganska coolt att kunna konstatera att vi varit med om ett riktigt speciellt oväder. Fast det räcker med en gång tycker vi nog allihop...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv gärna en kommentar, Jag är alltid så nyfiken på vem som varit här! :-)