torsdag 6 maj 2010

Nespresso? Det är frågan.

I hemmafrukvarteren går kaffebryggarna varma mest hela dagarna. Nu för tiden gäller det dock att bjuda på "rätt" sorts kaffe. Kaffe bryggt i elbryggare går fetbort. I mina trakter ska det serveras esspresso, cappucino eller dylikt. För detta ändamål finns det en uppsjö av apparater och lösningar. Ett stort märke är Senso. Man brygger kaffet med hjälp av pads. En kaffekopp i taget. Så klart...? Men detta märke är inte så märkvärdigt eller högstatusaktigt. Det är mer som att jämföra Gevalia med Illy. , ska man hänga på trenden är det alltså Nespresso som gäller. Jag köpte deras mjölkskummare här om dagen. Den är JÄTTEBRA!!! Om man gillar mjölk i kaffet alltså ;-) I och med denna investering blev jag givetvis lite nyfiken på själva Nespressomaskinen också. Har provat kaffet hemma hos andra och gillar det. Vid närmare efterforskningar på webben finner jag dock:
 • Nespresso levereras i små engångsbehållare gjorda av aluminium. Dessa kapslar är ett h-lvete att återvinna om man inte bor i Schweiz och något mer land, där det finns särskilda återvinningssytem för dessa kapslar. I Belgien måste man ta isär kapslarna och tömma dem på kaffe och skölja ur dem innan du slänger dem i metallåtervinningen. Och då är ju hela den enkla hanteringen liksom borta ju?!

 • Nespresso ägs av Nestlé som är världens största livsmedelsföretag. Ett företag som genom aggressiva marknadsföringsmetoder säljer bröstmjölksersättning i tredje världen. Det skövlar regnskogar för att komma åt palmolja till produkter som t ex KitKat. De är helt enkelt oetiska!

Min fundering är just nu om man verkligen kan köpa en sådan här Nespressomaskin när man vet detta??? Helt uppenbart kan mina hemmafruväninnor göra det... Fast när jag frågade dem om miljö och etik verkade de inte fatta någonting. Med andra ord har de varit "lyckligt" ovetande när de investerat i dessa apparater. Det var jag också när jag köpte mjölkskummaren, men nu är jag ju inte ovetande längre.

Samtidigt upptäcker jag nu att jag har massor av varor i mitt skafferi från Nestlé. Det luktar dubbelmoral lååång väg. Nu vet jag varken ut eller in. *suckar djupt och funderar på hur moralisk och etisk jag har lust eller borde att vara* Hur mycket skit bidrar man till helt ovetande??? Antagligen en otrolig massa! Skulle det då märkas om jag bara smög in en liten Nespressomaskin också???

6 kommentarer:

 1. Nespresso är klart överlägset, hur onödigt det än kan verka med en till maskin... Såååå gott, tycker jag fast jag tycker att jag inte borde tycka det utan hå mer ekologisk modell som favorit...

  SvaraRadera
 2. Och att jag boykottar Nestlé av många skäl... men dricker gärna kaffet när ngn bjuder...

  SvaraRadera
 3. Lite moment 22 är det allt. Att köpa eller bara dricka hos vänner, det är frågan... *suckar djupt igen*

  SvaraRadera
 4. Hitta en tillsvarande, utan kapselbehov!

  SvaraRadera
 5. Härligt inlägg och tankvärt på alla sett. Fast inte ska du köpa någon bryggare inte, du ska få tanterna att vakna till riktigt kaffe, kaffe bryggt och bjudit ifrån dig en riktig VikingaHuldra så det krusar sig i håret på de här "Slättlandsmänniskorna"! (ler)
  Det magiska ordet är perculator, den lilla bryggaren som skapar det riktiga kaffet, två sådana koppar och man kan blogga en hel natt!

  Allvarligt nu, (jag lovar det finns inget dubbelbottnat i det jag nu skriver), självklart så har du helt rätt i din analys av min blogg, men det är inte meningen att någon som läser ska känna sig "driven med" tvärtom, det är vårt samhälle som jag driver med!
  Faktiskt så gör du det också, fast på en finare och rättsammare sätt i din fina blogg, ett bra exempel är ju dagens inlägg och "bryggarna"!
  Den riktiga världen är galen låt oss ha bloggen som en fristad, inte det vi skriver utan det vi "påvisar" i våra bloggar!
  Jag lägger till mig som följare hos dig nu, gillar din blogg. Du behöver inte göra detsamma, jag är van att folk är försiktiga med att synas hos mig! (ler) Några har faktisk velat bli borttagna också!
  Lite sorgligt, faktsikt, för jag menar väl, fast jag ibland är hård i min ironi och i mina ord! Har du sett min andra blogg www.jernsaxen.blogspot.com där finns det kanske en förklaring varför jag blivit som jag blivit!(ler)
  Ha en fin dag!
  Kram ifrån Peter!

  SvaraRadera
 6. Har funderat på denna nya trend med dessa kaffebryggare i detta miljömedvetna samhälle - jag får inte ihop logiken?!?! Men instämmer att kaffet i de jag testat är jättegott!

  SvaraRadera

Skriv gärna en kommentar, Jag är alltid så nyfiken på vem som varit här! :-)