fredag 9 december 2011

Alltså - är människan dum i huvudet??? Råttor KÄNNER empati!

Förra gången var det forskare som hade kommit fram till att fiskar kan känna smärta. Den här gången har man kommit fram till att råttor kan känna empati... Ja????! NATURLIGTVIS kan djur känna smärta och empati! Det vet alla som har umgåtts med djur. Lever vi på 2010-talet eller vad? Det är så otroligt konstigt att man skulle behöva forska på sådana här saker. Möjligen skulle man kunna forska på VAD de känner och tycker. Men jag tycker helst att man bara ska låta dem vara ifred.
Nakenråttan Doris älskade att sitta på axeln.
Här med en hundkompis som är nyfiken (och van med råttor).
Mys i tv-soffan.
Vi hade tamråttor under många år. Tror vi hann ha 11 stycken - aldrig ensamma, för de är flockdjur - utan 2-5 stycken samtidigt. Lina, Mimmi, Lillmimmi, Fanny, Kajsa, Roxy, Doris, Molly, Rut, Lilo och Kerstin..Pälsade och nakna. Släthåriga och rexade (vågig/lockig päls), helfärgade och fläckiga, med och utan stamtavla... De var underbara, sociala, smarta, keliga varelser. Alla med sin egen personlighet. De tog hand om varandra. Och en gång när en av våra råttor olyckligt förolyckades genom att falla och få en blomkruka över sig så hittade vi henne död med sin syster liggandes bredvid henne. Systern tryckte sig mot henne för att liksom trösta, eller få henne att vakna till liv. Vem tror att de inte har empati? IDIOTER är alla människor som tror att den mänskliga rasen skulle vara det enda djur på jorden som känner och tänker. Jag blir så besviken på mina medmänniskor.

PS. Bilderna är lånade från Cosmonitas tamråttor, då hon var råttvakt en gång. Jag har inga bilder på mina råttor på den är datorn. Tyvärr. Gå gärna in på hennes hemsida om ni aldrig har sett tamråttor som husdjur. Jag lovar att ni kommer att få en annan bild av detta underbara djur då. DS

8 kommentarer:

 1. Jag har svårt att tänka mig att jag kan se råttan som ett underbart djur men jag ska göra ett tappert försök....:)

  SvaraRadera
 2. Själv har jag haft dansmöss och hamstrar, men inte råttor. Jag har alltid tyckt de var lite... läskiga. På min morbrors gård fanns det massor av stoora vilda råttor i sädesmagasinet, och de var inte att leka med. Hu.

  SvaraRadera
 3. Vilda råttor är mindre mysiga än tamråttor - även om det är exakt samma ras! De vilda måste vara mer aggressiva för att klara sig naturen. Tamråttor är utvalda och uppfödda för att inte vara aggressiva alls. Och keligare husdjur får man leta efter! Har ni någonsin blivit putsad av en liten råtta? De har en underbart mjuk liten rosa tunga. :-)

  SvaraRadera
 4. Jag har också haft råttor, och instämmer! Mycket roligare än både möss och hamstrar, om man nu ska ha en liten gnagare.

  SvaraRadera
 5. Ja du, det forskas om så mycket självklart nu för tiden. Man blir mörkrädd! :-P

  NAKENRÅTTOR allstå? De ser ju...eh...annorlunda ut. He he! ;-)
  Gnagare över lag är inte min grej. Min kära mor däremot har pratat om att hon vill ha en tamråtta. Men man bör ha minst två då, om jag förstår dig rätt. :-)

  SvaraRadera
 6. åh bra skrivet! Blev rörd när jag läste om råttan och hennes syster ...

  SvaraRadera
 7. Pst! Har du kikat in på Kims blogg? Där hittar du bl a råttligheter: http://cirkusberger.wordpress.com/2011/12/10/rattmys/

  SvaraRadera
 8. Det kommer en bok som heter "How to exterminate stupidity Or the art of not justifying anything at all" som handlar om bevis för att det går att sluta vara dum- genom att sluta hitta på ursäkter! Den ger även tips för hur det ska gå till och beskriver viktiga användningsområden. Den förväntas komma ut 2 Augusti men kan redan förhandsbeställas genom Recito förlag på länken http://litenupplaga.se/1198

  SvaraRadera

Skriv gärna en kommentar, Jag är alltid så nyfiken på vem som varit här! :-)