torsdag 29 april 2010

Belgien säger nej

till burka eller annan klädsel som skyler ansiktet. Som första landet i Europa förbjuder de ansiktstäckande klädsel på offentlig plats. Lagen träder troligen i kraft redan i juni eller juli. Jag vet inte om jag tror på förbud, men tycker att det är trevligt om människor och kvinnor får visa sina ansikten. Frågan är om de kvinnor som nu bär burka kommer att få det enklare? Troligen kommer de inte att få gå ut överhuvudtaget i stället. Är det lagförslaget verkligen till hjälp då???

6 kommentarer:

 1. Det finns ju kvinnor som inte vill visa sitt ansikte, men jag tror som du, de får "utegångsförbud"...:-/

  SvaraRadera
 2. Inte vill eller inre får? Var ute en gång i Etiopien med en kvinna från Yemen som aldrig tidigare visat sitt ansikte utanför hemmet. Hon var rädd att hon skulle träffa någon hon kände, ända tills hon plötsligt kom på att de ju ändå inte skulle känna igen henne. Hon var mycket negativ till att vara helt täckt och därmed ganska "osynlig"...

  SvaraRadera
 3. Ja, det är ju frågan. Troligtvis finns båda delarna. Spännande med din erfarenhet av kvinnan från Yemen. Tänk vilken upplevelse!

  SvaraRadera
 4. jag tycker dom skulle införa burka i sverige istället även på svenska kvinns:))) gu så skönt att aldrig mer kamma sig, sminka sig eller nåt, bara ta sitt spök-lakan o dra över huvudet o gå ut, och ingen tycker det är nåt konstigt med det:)))

  SvaraRadera
 5. Träffade en svartklädd, heltäckt kvinna häromdagen, i kvaretert där jag bor, och blev rädd innan jag kunde se vad det var. Hur ska alla små barn känna igen sina mammor - de måste ju lära sig tidigt dels att det inte lönar sig att försöka läsa av en kvinnas ansikte, dels att känna igen kvinnor på deras sätt att gå. Eller sak de också bara sitta hemma?
  Låter inget vidare. Inte ens om man har en bad hair day och en bad face day samtidigt - de tillhör ju också livet...

  SvaraRadera
 6. Jag tycker det är dumt med förbud. Om man försöker jobba på att ge muslimska kvinnor samma rättsskydd och trygghet som alla andra människor i västvärlden tror jag att användandet av burka skulle försvinna mer eller mindre i alla fall. Och de kvinnor som självmant valt att bära burka får de väl göra det då. Att staten lägger sig i hur folk klär sig tycker jag är att överdriva.

  SvaraRadera

Skriv gärna en kommentar, Jag är alltid så nyfiken på vem som varit här! :-)