onsdag 21 april 2010

Basilika-glass

Som äkta hemmafru i Waterloos expatriatkvarter var jag på matlagningskurs igår igen... Det var ovanligt snabblagad mat och redan före klockan 11 satt vi till bords. Då hade vi hunnit med både en kopp kaffe och all matlagning sedan klockan nio. Denna gång var följande på menyn:

Tomat och mozarella sallad med chorizoolja.Biff och potatismos med mandel, basilika och parmesan, sprödstekt lök och champinjoner samt parmesangratinerad broccoli.Dagens höjdare var dock basilikaglassen med myntaskum. Mycket godare och fräschare än jag hade föreställt mig. Om ni gillar att göra egen glass, så testa gärna denna!

Basilikaglass
En kruka basilika (bladen)
5 dl grädde
90 g strösocker
5 äggulor

Värm upp grädde och basilika (ca 60 grader). Använd en stavmixer och finhacka basilikan i grädden. Vispa äggulor och socker poröst. Häll under omrörning den varma basilikagrädden över äggulesmeten i en tunn stråle. Kyl av blandningen. Häll smeten i en glassmaskin eller ställ i frysen.

Myntaskum
2 dl standardmjölk
½ kruka mynta (bladen)
1 msk strösocker

Värm uppmjölken till 45-50 grader. Tillsätt socker och "mosade" myntablad. Låt stå och dra 1-2 timmar. Sila av bladen. Vispa blandningen till ett luftigt skum. Servera en glasskula med lite myntaskum på toppen. Du kan även riva lite choklad och hälla över. Vi glömde chokladen först, därför saknas den på bilden...

2 kommentarer:

  1. Måste testa, har glassmaskin men den krånglar lite just nu :-/ Vilket trevligt sätt du har att skaffa dig lunch på ;-)

    SvaraRadera
  2. Ja, det är faktiskt riktigt kul. Dessutom har jag lärt mig en del också...

    SvaraRadera

Skriv gärna en kommentar, Jag är alltid så nyfiken på vem som varit här! :-)