tisdag 29 november 2011

Ny adventsljusstake

I år har jag investerat i en ny adventsljusstake. Det lustiga är att den kommer från Sverige, är inköpt i Bad Soden och har ett väldigt tyskt utseende. Det är Konstsmide som säljer den. På företagets hemsida står att läsa:
"Året var 1942, det fanns en busschaufför i Gnosjö som ville annat än att köra buss. Han hette Gunnar Johansson. Och han hade en bra idé. Det var att tillverka blomställ och trädgårdsdekorationer i smide. Han startade sin tillverkning i hyrda lokaler med några få anställda. Gnosjö Konstsmide var fött. Företaget expanderade, och i slutet av femtiotalet började produktionen av elektriska ljusstakar. Idag är Gnosjö Konstsmide en internationellt framgångsrik koncern med tillverkning och försäljning av jul&dekorationsbelysning och trädgårdsbelysning över hela Europa."
Lite spännande bakgrund och nog har de expanderat över Europa kan jag konstatera. Både i Belgien och  Tyskland dräller det av julbelysning från Konstsmide.
Vår nya adventsljusstake från Konstsmide.
Sedan känns den här ljusstaken precis som vår egen lilla by. Kyrkan liknar den här i Neuenhain och kullen med trädet måste helt enkelt vara Drei Linden-kullen. Huset till höger - med det röda taket - är vårt hus! ;-)

10 kommentarer:

 1. Häftig! Verkligen annorlunda. :-)

  SvaraRadera
 2. Tyskinspirerad ljusstake från Sverige. Har du varit på julmarkand och sett träljusstakarna i liknande stil?
  Kan bara hålla med om att det dräller av grejor från konstsmide här i Tyskland.

  SvaraRadera
 3. Har inte varit på tysk julmarknad i år, men har sett liknande ljusstakar tidigare. Till helgen blir det dock av. Ska bli spännande! :-)

  SvaraRadera
 4. Det var en riktigt gullig adventsstake. Har hört av sonen att er by ser ut som en sagoby med alla ljus.
  Kram svärmor

  SvaraRadera
 5. Snygg! Och väldigt tysk i sin stil! Efter att ha varit på otaliga tyska julmarknader har jag sett mängder av varianter på dessa stakar. Själv har jag en jättefin som jag fick av min bror när han bodde i Hamburg. Det är tionde julen jag har den och det är min absoluta favoritjulgrej. Kanske kan jag försöka fota den och få med på bloggen...

  SvaraRadera
 6. Ja, det skulle vara spännande att få se den Britt Marie!

  SvaraRadera
 7. Som erfaren loppis- och antikbesökare har jag funnit min beskärda del av julpynt ifrån alla tider. Vi besitter en hel del Konstsmide-prylar i hemmet, men vad gäller ljusstakar håller vi oss till gamla Osram-modeller i teak, smide och färgat glas. Svårt retro, och svindyra (om man inte finner en på en loppis där de inte har en aning om värdet).

  Men med detta sagt, din tilltalar mig också! Och ert hus finns med, inte illa! :)

  SvaraRadera
 8. Vilken fin adventsljusstake!

  SvaraRadera

Skriv gärna en kommentar, Jag är alltid så nyfiken på vem som varit här! :-)