söndag 6 januari 2013

Det är inte kul att gå i koppel

Det tycker inte Sid i alla fall...

De första fem - tio minuterna på varje promenad är verkligen tålamodsprövande. Han vill bara inte gå. Antagligen för att det är lite kallt (fast vi har mellan 5-8  grader varmt) och för att han inte är van vid halsband, kläder och koppel. Både dottern och jag utrustar oss med bästa tålamodet när vi ska gå ut, men tyvärr är vi inte så värst tålmodiga någon av oss... Men självklart vi vill ju inte förstöra för Sid genom att slita och dra, så vi lockar, pockar, drar lite försiktigt och ger efter så snart han tar några steg. Och så där håller vi på. När "behoven" är uträttade brukar han bli lite nöjdare och när han uppfattar att vi är på väg hem - ja då ökar han tempot.

Idag tog vi ett nytt grepp. Efter evigheters evigheter nådde vi fotbollsplanen med två hundar. Då fick dottern en idé. När vi gick över ängarna nere vid fotbollsplanen släppte vi Sid fri. DÅ plötsligt började han springa på som attan. Han var hur nöjd som helst, stannade och luktade på grejer men höll hela tiden vårt tempo och höll koll på oss. Gyttja, högt gräs och duggregn var inga problem. Han gick gärna mitt i flocken och väntade in oss om han råkade komma lite, lite före. Det var som en helt ny hund! :-)

Tyvärr vågade jag inte släppa Buzz samtidigt. Dels ville jag ha honom som "lockbete" om lilla Sid inte skulle tycka att vi var tillräckliga flockledare och kanske dra iväg. Sedan vet jag ju (fortfarande) inte hur Sid reagerar på vilt, eller andra störmoment. Buzz däremot, vet jag ju gillar vilt. Jättemycket. Och i detta område kryllar det av rådjur och vildsvin. Tyvärr. Alltså utmanade jag ödet, men inte dubbelt upp.

I morgon blir årets och Sids första promenad på fälten efter att vi lämnat av ungarna vid skolbussen. Ställer in mig på en timmas promenad, men antagligen betydligt kortare i sträcka än vanligt... Om vi är själva på fälten ska jag försöka få upp tempot lite genom att släppa Sid igen. Kanske även Buzz. Återkommer med rapport.

19 kommentarer:

 1. Det låter som du har fullt upp och spännande dagar framför dig. Lilla Sid kanske inte fått så många promenader i sitt liv! Vilken tur han hade som kom till dig.
  Sv. Fotot på kakan är mitt eget. Lånar aldrig några foton utan frågat fotografen, det kan blir dyrt om fotografen får reda på det. Man vet ju aldrig vem som kikar in i bloggen!
  Ha det så gott!
  Kram Melodys matte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, det är inte utan att jag undrar. Ska kolla med hundpensionatet hur det funkade där. De måste ju också haft lite trubbel? Sedan ska jag höra av mig till hon som sålde hunden. Jag ska fråga hur han blivit rastad och vilken typ av socialisering han egentligen haft. Annars är han lite spännande, för man upptäcker hela tiden nya sidor. Klippa klorna är t ex inga som helst problem, fastän de var väldigt långa när han kom (vilket skulle kunna indikera att han inte var så van).

   Och du har naturligtvis rätt när det gäller foton. Förut var jag väldigt strikt. Numera inte fullt lika strikt. Det råder någon slags anarki på nätet, som man lätt dras med i.

   Radera
 2. Man kan träna att gå i koppel inomhus med godisbelöning när hunden följer med (då lockar man litet med godiset för att visa vad som förväntas...)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har i och för sig inte tränat inomhus. Men vi lockar med godis och belönar då han gå framåt - fast ute. Jag ser ju att han KAN gå både framåt och med fart i koppel om bara motivationen är den rätta. Eftermiddagens framgång byttes ikväll till motgång igen. Hundrackaren ville absolut inte gå. Suck. Min lilla snabba kissrunda som tar ett par minuter tog 20 minuter. Och Buzz blir också otålig. Han är ju van att bara springa runt kvarteret och göra sina sista behov. Suck.

   Radera
 3. Kanske prova att ha halsbandet på när han är inomhus och göra lite roliga saker och få godis, sen med koppel och sen någon som håller i kopplet!
  "värsta" hunden jag har haft i den vägen,var en Bulldog. Hon gick inte ett steg..när hon tog ett steg hörde hela kvarteret det..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Halsbandet har han på sig hela tiden och det verkar han nu ha accepterat. Han tänker nog inte på att han har det på sig längre. Tänkte börja klickerträna honom ganska snart. Jag är ingen hejare på det, men har provat lite på Buzz och det har ju funkat med enklare grejer. Nu har jag läst på lite extra, så det är värt ett försök. Tänkte bara låta honom landa lite här hemma hos oss först. Jag försöker landa själv med. Det är omtumlande att få en ny hund i huset!

   Radera
 4. OM han har bra aptit så låt han ha på sig kläder och halsband när han äter så blir det hög förväntat. Sen när ni ska gå ut ta han under armen och gå en bit innan han får bli ner släppt så han inte tillslut bara bromsar för sakens skull. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska prova att bära honom senare ikväll om det blir problem - vilket jag tyvärr tror. Smart med kläder och kopplingen till förväntan. Värt ett försök det med! :-)

   Radera
  2. När Zelda var i spökåldern ville hon inte gå ut när det var mörkt. Då fick jag ibland bära henne halva promenaden (bort), sedan fick hon gå hem. Det fungerade.

   Radera
  3. Bar honom en liten bit igår kväll. Funkade ganska bra. Bar honom en lite längre bit i morse - funkade jättebra! Tack för tipset Anna och Tack Åsa för din bekräftelse av att det kan funka. :-) Men nu funderar jag förstås på varför det är så himla svårt att gå de första 50-200 metrarna. Har ni någon teori? Idag gick vi inte ens hemåt, men han sprang på som attan efter Buzz.

   Radera
  4. Min förstahandsteori är att han är rädd och tycker att det skulle vara tryggare att inte gå hemifrån. Sedan när han väl är hemifrån är det ju för sent att försöka påverka någonting, så då kan man lika gärna koppla av.
   Har du fått kontakt med allergifamiljen? Kunde ju vara intressant att veta hur han hade det där ...

   Radera
  5. Nej, jag har inte haft kontakt varken med den ursprunglige säljaren eller allergifamiljen. Tror att hunden bara var i allergifamiljen ett par dagar, så jag tror inte att de kan bidra med så himla mycket. Det var ju dessutom deras första hund.

   Radera
  6. Men såldes han inte för några månader sedan när du skulle åka och titta på honom?

   Radera
  7. Han SKULLE säljas, men såldes aldrig... Någon ratades av säljaren, några andra hoppade tydligen av. Jag har läst om flera uppfödare här i Tyskland som ondgör sig över hur dåligt folk sköter sina hundaffärer, alltså köparna. Många hör av sig och vill köpa hundar, men dyker inte upp som avtalat. Det är mycket som är lurt med lilla Sids bakgrund, men jag är tämligen säker på att det verkligen är samma hund som hela tiden visats upp i annonserna. Det klurigaste är faktiskt inte att han förblivit osåld. Det klurigaste är att han "bara" är nio månader gammal (enligt passet), men redan i augusti annonserades ut som åtta månader. Varför då kan man ju undra? Hade säkert varit lättare att sälja honom om folk hade uppfattat att han var yngre. Eller? Själv undrar jag om säljaren här i Tyskland missuppfattat 1/4 och trott att det var den 4/1? Eller står det fel i passet? Jag tror att det är rätt i passet, för han annonserades först ut som 22 cm hög, sedan ändrades det till 25 cm och nu är han nog närmare 29 cm... Den storleksförändringen kan bara en valp göra.

   Trots Sids mycket tveksamma bakgrund och otroligt spektakulära uppdykande hemma hos oss - så är det nog minst fel på själva hunden i sig. Sid känns just nu som en helt klart bildbar (åtminstone i vardagsgrejer), framåt och positiv hund. Det finns en hel del att jobba med, men som jag uppfattar det är han betydligt mer stabil än vad Buzz var när han kom till oss.

   Radera
 5. Svar: Det beror på vad du och hundarna vill träna i sommar :-) Det finns flera oberoende hundtränare som håller läger och längre kurser under sommarhalvåret, men många läger anordnas förstås av brukshundsklubbarna. Kanske även rasklubben har något kul på gång. En del annonser dyker upp i Hundsport och andra hundtidningar under våren. Annars googla runt. Kör du fast kan jag kanske hjälpa dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får gärna hålla utkik och tipsa mig om du ser något för nybörjare. Jag håller till i Båstad-trakten eller Örebro-trakten på sommaren. Ska självklart försöka leta själv med! Hittade även hundkurser här där jag bor och tänker anmäla mig med Sid till någon nybörjarkurs. Sedan får jag kanske göra något med Buzz själv med.

   Radera
 6. vad roligt att han höll sig vid er när han var lös (och att ni vågade ;-) )
  Bello är också väldigt tveksam till koppelpromenader, det är mycket enklare att ha honom lös istället ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det var kul! Bello är ju så mycket yngre än Sid så han är förlåten sin koppeltvekan tycker jag. Dessutom är han ju van att följa sin flock så jag antar att det inte är några problem?

   Radera
 7. Hundar som mest fått gå lösa kan vara svåra att få att gå i koppel. Det kan vara enklare att använda en sele i stället. Det mesta går så länge man inte ger upp.

  Lycka till!

  SvaraRadera

Skriv gärna en kommentar, Jag är alltid så nyfiken på vem som varit här! :-)