torsdag 10 januari 2013

Sid - en mix mellan kines och mexikan

Sid är en mix mellan kinesisk nakenhund och mexikans nakenhund. Känns ju först inte så konstigt att blanda två nakenraser. Läser man karakärsbeskrivningen av en mexikansk nakenhund (Xoloitzcuintle eller kort och gott Xolo) blir man dock lite förvånad över valet att mixa de två raserna. Generellt kan man hitta vissa gemensamma nämnare: de är lugna, ganska tysta (som vuxna) och starkt bundna till sina familjer. Men i övrigt skiljer sig Xolon en del från Kinesen som jag uppfattar det. Kanske ville man få fram en mer "samarbetsvillig" kines eller en lite frejdigare mexikan? Har ingen aning, bara spekulerar.
Så här beskrivs kinesens karaktär:
Chinese crested dog är en sällskapshund som är aktiv, tillgiven och sällskaplig. Rasen är vänlig, lekfull och gladlynt, men kan vara reserverad mot främlingar. Den har en stark flockkänsla, men är detta till trots ändå självständig. Den är lyhörd men kan vara envis, och som alla hundar så behöver den en viss uppfostran. Som en livlig och rörlig hund uppskattar den att få röra på sig, men motionsbehovet är inte extremt. Agility kan fungera bra, om hundens intresse för uppgiften kan bibehållas. Lydnadsträning kan under samma förutsättning också fungera.

Och så här beskrivs temperamentet hos en Xolo:
Vuxna Xolos är kända för sitt lugna uppträdande, men valpar kan vara mycket energiska, ljudliga och "tuggiga" fram till ca två års ålder, då hunden bli påtagligt lugnare. Rasen har hög intelligens, hög energi, nyfikenhet, stark jakt och sociala instinkter. Xolos kan tydligen vara riktiga smitningskonstnärer och kan både klättra och hoppa över staket för att få jaga. Samtidigt är vuxna hundar om de uppfostras och socialiseras riktigt, kända för att bli stabila, skötsamma och mycket tillgivna följeslagare. Även om hunden fysiskt vuxit färdigt vid ett års ålder, är en Xolo inte "känslomässigt mogen" förrän vid tvåårsåldern. Liksom andra aktiva raser t ex terrierbehöver Xolos lugn, ihållande och kärleksfull lydnad, socialisering och utbildning under deras växande år. Hunden har stort behov av motion och problembeteende är oftast kopplat till dålig fysisk och mental träning och inte till direkta fel på hunden. En Xolo bör inte vara ensamhund då de behöver socialt samspel med andra hundar.

Det har varit svårt att hitta vettig information om Xolos. Tur eller otur att jag inte hittade den senaste beskrivningen av en Xolo... Jag som bara ville ha en liten gullig, kelen hund. Ööhhh. Det har jag ju också fått, men han kommer nog kräva en hel del jobb som jag inte riktigt räknat med. :-/

Vilka egenskaper hos Sid kan jag i dagsläget urskilja?

Kines:
 • Sid har päls mer som en kines. Visserligen är pälsen lite strävare (som på en Xolo) men en Xolo har t  ex inte en pälsbeklädd svans. Det har Sid. Dessutom har han lite "lurv" på tassarna.
 • Sid har nog delvis ett "kinesiskt" rörelsemönster, även om det är lite spattigt.
 • Sid snurrar runt som en kines ;-)
 • Sid kan ta det lugnt i soffan
 • Sid är glad och kontaktsökande
Xolo:
 • Sid är väldigt naken
 • Sid tuggar på mycket
 • Sid är till och från lite väl högljudd
 • Samtidigt som Sid kan gå ner i varv, verkar han i perioder vara just energisk.
 • Sid verkar inte banga för långa promenader när han väl fått upp farten.
 • Sid kräver aktivitet
 • Sid vaktar och larmar
Tjoho... Eeehhhh....

Dags att ringa hundtränaren tror jag!  :-)

13 kommentarer:

 1. En sak jag ser - den lille rackarn är söt som bara den!!

  SvaraRadera
 2. Nu fick jag lära mig något nytt, visste inte att det finns olika sorters nakenhund.
  Men tänkt på att Sid och Buzz ser olika ut. Riktiga sötnosar är de båda två.
  Alltid intressant att läsa dina inlägg.
  Kram
  Melodys matte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förutom Chinese Crested Dog och Xolo känner jag åtminstone till ytterligare en ras: Amerikansk nakenterrier. Det är möjligt att det finns fler, men jag har sedan bara sett konstiga blandningar så att man korsat fram nakna bulldoggar, nakna chihuahuor osv.

   Radera
  2. Och Peruansk nakenhund som Åsa Nilsonne nämner i ett inlägg längre ner!

   Radera
 3. Finns en del info på Urcanis, rasklubb för urhundar. http://www.urcanis.com

  SvaraRadera
 4. PS - man får gå in på uppfödarhemsidorna, där finns ofta utförlig info!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag har verkligen sökt. Tyvärr är det ofta samma text som dyker upp överallt och den handlar mer om hundens bakgrund och ganska lite om dess karaktär. Dessutom är jag förvånad över att uppfödre så sällan beskriver sin ras/hund utifrån egna erfarenheter. Rasstandarden är ju tämligen ointressant tycker jag. Mer spännande är det att få veta mer om hur hundarna är i "verkliga livet". Fast samma dilemma har de varit när jag letat efter information om Pražský krysařík och Russkiy Toy t ex. Fast för Xolos är informationen ännu magrare. Vad jag har uppfattat finns det bara typ 4-5000 Xolos i hela världen.

   Radera
 5. Jag gick till rasmontern i Stockholm och träffade en pälsas peruansk nakenhund - enlig uppfödaren var de som urhundar brukar beskrivas - smarta, näriga, roliga, energiska och pigga på jakt... Något reserverade mot okända människor, friska.... Hunden jag tittade på var trevlig och ostraffad i miljön.

  SvaraRadera
 6. Svar
  1. Som det kan bli! Kanske var du straffad? Ehhh, jag menar stressad... ;-)

   Radera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. Skickade från mobilen, den lägger sig i stavningen...

  SvaraRadera
 9. Oj,säger jag bara...vad olika saker vi människor snöar in på, full respekt, absolut, jag har inte gjort det optimala inlägget än om varken bilar eller plåster eller Georg Haupt möbler.

  I Fredags blev min samling med Georg Haupt litteratur komplett, en bok skriven 1901 har nu plaserats i min bokhylla.

  Stort Tack för dina tre kommentarer under samma inlägg, de värmer mer än du tror! (ler)

  Måste komma igång mer med komenterandet, dt är ju trots allt det bloggande bygger på, annars kan man ju dagboksblogga med en stängd blogg!

  Ha en fin helg!
  Kram ifrån Oumberlige Peter!

  SvaraRadera

Skriv gärna en kommentar, Jag är alltid så nyfiken på vem som varit här! :-)