Något jag saknar är VANLIG ost. Så som den ser ut i Sverige
alltså. Man köper osten på bit och så hyvlar man av tunna skivor. Naturligtvis
måste detta vara det "normala" sättet. Eller hur? Men så är det
tydligen inte... Att skära ost med en osthyvel ses som en självklarhet i
Sverige, men vi är faktiskt ganska ensamma om att använda osthyvel. I Belgien
och Tyskland är det vanligaste att man skär osten med en kniv. Feta skivor med
en tjocklek på flera millimeter. Inte direkt något som tilltalar mig som
svensk. Suck.
Osthyveln uppfanns för övrigt 1925 av den norska
möbelsnickaren Thor Bjørklund. Anledningen till att han uppfann hyveln var helt
enkelt att han tröttnade på att få för
tjocka skivor ost på sin smörgås. (Det skulle alltså egentligen kunnat vara jag
som uppfann den, nu nästan hundra år senare.) Uppfinnaren utgick från den hyvel
som han använde i sin möbelverkstad och den 27 februari 1925 tog han ut ett
patent på sin uppfinning. Trots att osthyveln patenterades började den tidigt
att kopieras av andra företag. Jäkligt konstigt att inte fler vill använda
denna utomordentligt välfungerande uppfinning. Skära ost med kniv - vad är det för larv?!
Bild och Källa: Wikipedia
Bild och Källa: Wikipedia
Håller fullkomligt med. Vem vill ha tjocka ostskivor på mackan?
SvaraRaderaJa heja Thor Björklund för hans utomordentliga fina uppfinning! TAck vare honom kan jag äta ost på mackan!
SvaraRaderaAbsolut - ost skuren med osthyvel är det bästa pålägget! Vi har faktiskt köpt en osthyvel här i singapore som fungerar alldeles ypperligt...fast ostarna är ju inte desamma förstås, men man kan ju inte få allt..:!
SvaraRaderaFår rysningar bara jag tänker på tjocka ostskivor! Hur är det möjligt att dom missat vår uppfinning? :-D
SvaraRadera