tisdag 12 februari 2013

Vad är ett hundliv värt?

I rena pengar:
 • Kostnaden för avlivning + inköp av ny hund?
 • Eller mindre?
 • Eller kanske mer?
Ikväll lät vi göra en grundlig undersökning av Buzz hälsostatus. Han mår toppen med avseende på blodvärden, lungor och hjärta. Ett litet irriterande men dock. Han har en elak cancer på frambenet som inte går att operera. Vad göra? Vi har efter samråd med en expert beslutat oss för att:
 • Strålbehandla Buzz fyra gånger (och första gången tar de även biopsier på de misstänkta knölar som han har lite överallt...)
 • Om strålbehandlingen har effekt (vilket den kan ha på både positiva och negativa sätt) som förväntat kan man i fas två ge en cellgiftsbehandling (6-8 ggr).
Beroende på biopsisvar och respons på de olika behandlingarna kan vi förvänta oss att Buzz lever 6 månader till två år till. Allt till en liten nätt kostnad som motsvarar en härlig semestervecka  med all inclusive på någon solig semesterort för hela familjen. Är det värt det? JA, det kan det väl vara. Bara inte Buzz får lida i onödan, utan att vi verkligen köper lite extra kvalitetstid åt honom och oss. Vi får ta en dag i taget och se hur det hela utvecklar sig.

Finns cancern "bara" på benet kan man i teorin amputera det. Var går gränsen för vad man kan utsätta sitt husdjur för i ren egoism? Enligt veterinären klarar sig små lätta hundar sig väldigt bra trebenta. Det sitter mer i huvudet på ägaren menade hon. Jag vet inte. Trodde inte ens att jag skulle överväga en sådan åtgärd. Men.... det är ju min älskade hund det handlar om denna gång, inte någon annans.

7 kommentarer:

 1. Jag känner en trebent hund. En väldigt levnadsglad och alert hund. Inga som helst problem. De lär sig fort att använda bara tre ben. /Linnea och Cruella mfl.

  SvaraRadera
 2. Det där är verkligen inte en lätt uppgift att avgöra som hundägare. Inte det man förväntade sig då man valde valp :(
  Vi fick ställas inför "lättare" val för 2 år sen då vår kära rottistik fått cancer. Men där var valet inte så svårt.
  En av våra pudlar bröt båda frambenen, Göhte. Han är op i ena benet och andra blev gipsat i 8 veckor. Han hoppar alltid på 3 ben. Kan göra va som med 3 ben. Det sitter inte i benet utan vanan han fick då han var gipsad och lärde sig hoppa på tre ben.
  <3

  SvaraRadera
 3. Så svåra val. Tror att nyckelbegreppet är "kvalitetetstid" - Buzz verkar ju vara uttrycksfull som kineser brukar vara, så du kommer ju att märka hur han mår.
  Kramar från oss.

  SvaraRadera
 4. Hoppas på det bästa för Buzz dag för dag oavsett hur det går, och såklart också för er andra i hans flock.

  SvaraRadera
 5. Usch, säger jag bara. Bestämma över liv och död när det gäller en älskad familjemedlem, det är
  bara så hemskt. Min Bichon frisé hade så ont i sina leder och jag tog till slut det avgörande beslutet att hon led mera än att hon hade glädje av livet. Djurets bästa måste vara ledstjärnan, men hur sjutton ska man veta vad som är bäst när man inte har facit?
  Styrkekramar från
  Melodys matte

  SvaraRadera
 6. men ... så svårt ... Många Kramar från oss!

  SvaraRadera
 7. Åh så svårt val!!! Styrkekramar från oss alla!

  SvaraRadera

Skriv gärna en kommentar, Jag är alltid så nyfiken på vem som varit här! :-)