onsdag 14 september 2011

Totalt fiasko på hundkursen!

Igår skulle så jag och Buzz gå iväg på hundkursen. Jag snyggade till både mig själv och hunden för att vi skulle vara representabla. Hunden fick en rejäl tvätt och så klippte jag honom. Glad i hågen vandrade vi iväg och vi hittade äntligen träningsstället. Det låg precis där jag trodde, men man måste gå in mellan lite buskar bakom en lada för att hitta dit. Nu stod deltagarna och ledaren utanför, så nu var det inte så svårt.

När vi kommit dit hälsade jag på de fyra personer som redan var där, samt en stor vit hund av okänd ras. Det första som hände var att den vita hunden började morra på Buzz - och det var inget snällt morrande ska jag säga. Alla försökte få hunden att sitta och tystna, men det var lättare sagt än gjort. Okej tänkte jag, det här blir nog bra i alla fall...

Vi gick in bakom skjulet och där var en större gräsmatta. Två andra personer anslöt med en boxer och en Bernad Senner. Bara stora, unga, hundar. De ombads att passera oss (mig och Buzz) och fick sedan släppa lös sina hundar för att de skulle få leka och hälsa innan vi började. Först leker de tre stora hundarna med varandra, sedan vänder de sig om och tar sats mot Buzz. Jag ser vad som kommer att hända och drar honom in mot min kropp i kopplet. Hundarna kastar sig över honom och Buzz lyckas krångla sig ur halsbandet och springer. Springer ut mot vägen och hem! Jag blir helt förskräckt och ropar. Tack och lov är grinden ut mot vägen stängd. Det visste jag inte om när jag desperat sprang efter min hund, medan de andra hundägarna bara stod kvar och ropade på sina hundar, SOM INTE KOM! Buzz vet att han får "skydd" av mig och för första gången vänder han sig om och försöker ta sig till mig, men de stora hundarna blockar vägen. Han trycker sig desperat upp mot en buske och då tröttnar de andra hundarna på "leken". Jag hämtar Buzz, sätter på halsbandet igen och stramar åt det. Vi går tillbaka till övningsplatsen och är nog lite omtumlade båda två. Dessutom blir jag irriterad på att de andra hundägarna inte gjorde något för att hjälpa min hund. Antagligen förstår de inte hur skräckinjagande dessa stora hundar kan vara för en liten rädd kines? Okej tänkte jag. Nu gäller det att visa lite jävla anamma.

Vi uppmanas alla att ta varsin kon (såg ut som en vägkon) och att lägga hunden i gräset bredvid konen. Min första tanke är: Det kommer Buzz aldrig göra. Vem f-n vill lägga sin nakna kropp i blött gräs, jag bara undrar? Sedan bestämmer jag mig för att det får räcka med att han sitter med sin nakna rumpa i det böta gräset. Det är good enough för oss tycker jag. Min andra tanke är: Är det här verkligen en grundkurs för nybörjare? Jag hade redan talat om att vi var nybörjare ju.

Sedan är uppgiften att ta av kopplet, säga åt hunden att stanna, gå 10-15 meter bort och kalla in hunden. Tränaren frågar om jag kan göra det och jag säger att det funkar ibland och att vi gärna försöker. Jag släpper Buzz och vänder mig om för att åtminstone gå ett par steg bort. Vad gör Buzz? Jo han lägger benen på ryggen och försöker fly. De andra hundarna är försjutton lösa tycks han tänka. Jag hinner ifatt honom först vid grinden. Jag snackar lite med honom och så bestämmer jag oss för att vi ska gå tillbaka. Väl tillbaka säger tränaren att det nog är bättre att jag kommer tillbaka imorgon kväll (i kväll) i stället. Då skulle hon ha en grupp BARA med hundar från olika hundstall. Olika traumatiserade hundar som hon säger...

Buzz och jag lommar därifrån, med massor med adrenalin och en gnutta förödmjukelse. Vi går en lång runda uppe på kullarna innan vi kommer hem. Både han och jag måste lugna ner oss.

Jag SKA ge det en ny chans ikväll. Men jag är inte säker på att vi vill umgås med andra traumatiserade hundar... Och vilken storlek har de då??? Jag hoppas åtminstone att de är små... Jag vet inte ens om jag gillar tränaren. Hon verkar vara en trevlig människa, men jag tyckte inte om det lilla jag såg med den stora vita hunden (inte våld, men oförmåga?). Ska bli spännande att se om jag kan få en annan uppfattning ikväll. Hoppas kan man ju alltid.

PS. Funderar på hur smart det var att tvätta hunden. Kanske hade den stora vita hunden gillat honom bättre om han åtminstone luktade hund? Tror att jag läst det någonstans, men det tänkte jag givetvis inte på förrän efteråt. Stackars Buzz. DS

8 kommentarer:

  1. Men herreguuuud! Vilken kalabalik! Buzz måtte vara mentalt urstark om han pallade för den kurskvällen. Och du med.
    Måtte kvällens hundar passa er bättre i storlek och psyke.
    Lycka till!

    SvaraRadera
  2. nää fy! Stackars stackars lille Buzz och dig!! Jag måste säga att jag inte tycker du skall gå kvar där, eller jag hade iallafall inte gjort det ... förlåt, men det låter som en okunnig kursledare blandat med alldeles för en gammeldags "brukshundklubbinriktning" Förhoppningsvis har jag fel och förhoppningsvis ger kursen ikväll precis det som du och Buzz och de andra hundarna behöver! Lycka Till :-)

    SvaraRadera
  3. Eftersom jag är nybörjare är det ju svårt att avgöra. Men jag har läst och sett en hel del (mer teoretiker än praktiker i detta fall)... Olga da Polga nämner gammeldags "brukhundsinriktning" och på något vis fick jag den känslan också, trots att jag alls inte har någon erfarenhet av det (så det kan ju vara en orättvis jämförelse). Ändå är tränaren tydligen specialist på hundbeteende. Man kan inte mer än förvånas. Men jag tänker inte ge upp efter en gång. En gång är ingen gång.

    SvaraRadera
  4. Mäh..? Gode gud! Så himla trist!

    Nu hoppas vi på bara roligt ikväll, och att tränaren visar sig vara jättetoppenbra. Annars är det bara att leta nytt ställe, det ska ju vara roligt att träna och man ska ju vara trygg!

    (I värsta fall, innan du hittar ett vettigt träningsställe, så kan du ju träna online via canis.se som har mailkurser, eller http://www.fannygott.com/foundation-class-2011 .)

    SvaraRadera
  5. Bra :-) nä jag tog väl i lite väl mkt med att du "aldrig skulle återvända igen" ... Men nu vet du hur du inte vill att det skall gå till ikväll iallafall ;-) och jag hoppas det blir riktigt roligt!

    SvaraRadera
  6. Nää det vette faen....är inte kineser lite små nervösa ibland av sej ändå?;( Bamse min har puff i sig, och han skulle dö av skräck på en sån kurs:(
    stackars vovven va rädd han måste varit...;(
    gå på magkänslan, känns den ok, gå, känns det nja....leta ny tränare:)
    Kram!

    SvaraRadera
  7. Så olika det kan vara - inte på någon av de rätt många kurserna jag har gått på i Sverige har man släppt hundarna lösa tillsammans, ofta ska de inte ens hälsa. Stackars Buzz!

    SvaraRadera
  8. Mäh vilken hemsk kurs! Aldrig hört på maken på så mycke tokigheter :/ Ursäkta mig men de kan inte vara riktigt kloka.Förstår verkligen Buzz som ville gå hem istället.

    SvaraRadera

Skriv gärna en kommentar, Jag är alltid så nyfiken på vem som varit här! :-)